Minuman open source

Wahaha… Judul yang menarik bukan? Ini benar-benar open source, dirilis dengan lisensi GNU General Public License atau Creative Commons License, dan benar-benar minuman – bukan hoax seperti Google Gulp. Setidaknya ada dua minuman yang saya ketahui sebagai minuman yang dirilis sebagai open source. Penasaran?

Seperti halnya perangkat lunak open source, Anda bebas untuk memperbanyak dan membagikan source code dari minuman open source ini. Karena konteksnya adalah minuman, tentu saja yang dimaksud dengan source code adalah resep minuman tersebut. Tidak seperti minuman kemasan lain yang menyajikan bahan-bahan pembuatan (ingredients) saja, pada minuman open source ini juga disertakan takaran masing-masing bahan serta cara pembuatan.

Minuman apa saja sih mereka? Yang pertama adalah OpenCola, dan yang kedua adalah Free Beer. Latar belakang Free Beer ini sebenarnya adalah permainan kata-kata dari ungkapan yang sering diucapkan Richard Stallman mengenai free program, yaitu “free as in speech, not as in beer.” Dalam bahasa Indonesia tentu lebih mudah membedakannya – yang pertama, free speech, diartikan sebagai kebebasan berbicara, sedangkan free beer adalah minuman bir gratis, sehingga free software diartikan sebagai perangkat lunak bebas (bebas diunduh, bebas diperbanyak) – bukan perangkat lunak gratis.

Karena kedua minuman ini adalah open source, kurang gress rasanya kalau tidak saya bagikan source code-nya. Langsung dari wikipedia,

1. OpenCola

.

OpenCola is a brand of cola unique in that the instructions for making it are freely available and modifiable. Anybody can make the drink, and anyone can modify and improve on the recipe as long as they, too, license their recipe under the GNU General Public License. Since recipes are, by themselves, not copyrightable, the legal basis for this is untested.

Flavoring formula


Concentrate formula


Dilution


After mixing up the concentrate to the prescribed recipe (including all recommended safety precautions – see links), the syrup is diluted 5:1 with (“preferably Sodium-free”) Soda Water to make the finished drink; at this dilution, the above combination of ingredients will yield approximately 24 litres of OpenCola.

The full recipe also includes instructions for home-made Soda Water produced from basic ingredients such as yeast and sugar, in order to make the entire process open source (as otherwise there would be a need to use commercially-produced bottled or canned soda, or consumer carbonation machines such as Soda Stream with commercially manufactured carbon dioxide canisters).

2. Free Beer

.

Free Beer, formerly known as Vores Øl, Danish for Our Beer, is the first brand of beer with a “free” recipe – free as in “freedom”, taken after the term “free software“. The name “Free Beer” is a play on Richard Stallman‘s common explanation that free software is “free as in speech, not free as in beer.” The recipe is published under a Creative Commons license, specifically the Attribution-ShareAlike license.

Malt extract


Four types of malted barley are used:

The malt is crushed and put in 55–60 °C hot water for 1–2 hours.

The resulting mash is filtered and the liquid will then contain about 10 kg of malt extract.

Taste and sugar


  • 50 g Hallertauer (Northern Brewer) hops
  • 60 g Tettnang hops
  • 300 g guarana beans (Guarana beans can typically be bought at health food stores).
  • 4 kg sugar

The malt extract is brought to a boil in a large pot with Hallertauer NB hops and approximately 70 litres (18.5 gal) of water.

After half an hour, the guarana beans and sugar are added.

The mixture simmers for about an hour, the heat is turned off, and the Tettnang hops are added and left to sit for 10 minutes. The mixture is then filtered and cooled in a sealed container.

Fermentation


Yeast is added and the beer is fermented at room temperature for approximately 2 weeks.

When the beer is fully fermented, it is transferred to bottles. First 4 g sugar is added per liter and some yeast from the bottom of the fermentation tanks for priming.

The beer is then left in the bottles at room temperature for 8-10 days for carbonation.

Senang rasanya konsep open source sudah merambah ke luar dunia IT. :D

Iklan

12 thoughts on “Minuman open source

  1. resty

    wah canggih.. klo nanti ada motor opensource pasti hon** atau yama** gak laku lagi.. makin banyak komunitas yang bukan cuma mejeng di jalanan pake produk negri org tp mejeng pake motor hasill rakitannya,….hahahaa
    keep opensourceeeee

    Balas
  2. Ping balik: Wikipedia » Minuman open source

  3. rsatrioadi Penulis Tulisan

    @resty
    (ini tommy yah?) wew kalo motor open source (cara pembuatan, komposisi bahan dsb), ngerakitnya tetep mesti pake mesin pabrik kan? mahal juga ujung2nya buat assembly. haha..

    @kelvin
    wah serem kalo ada bug (serangga) di minuman. hahaha.. trus emang minuman bisa ditambal (patch) ya? :))

    Balas
  4. Nass

    Ini pasti yang develop resepnya banyak banget ya? Jenius-jenius dari seluruh dunia per-cola-an dan per-bir-an. Kalau keuntungannya gimana ya, yang jelas kalau dijual di himpunan yang OpenCola kayaknya bakal laris :D

    Balas
  5. rsatrioadi Penulis Tulisan

    @isa
    ga dong sa, kan resep rahasia keluarga.. kalo keluarga2 lain mungkin resepnya biasa2 aja, ga spesial makanya ga dirahasiakan.. resep nyokap gw mah proprietary. hahaha..

    Balas

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s